Hautojen hoitaminen

Sopimushaudan hoitoon kuuluu kukkapesän kunnostaminen, kukkien istuttaminen, lannoitus ja kastelu, kuihtuneiden kukkien nyppiminen, tarvittaessa kasvinsuojelu, istutusalueen kanttaus sekä rikkaruohojen kitkeminen.

Hautojen hoitokausi on 1.5.-30.9.2018. Toukokuun aikana sopimushautojen kukkapesät kunnostetaan ja lannoitetaan. Kesäkukkien istutus tapahtuu kesäkuussa viikolla 23 tai 24 ja jatkuu tarvittaessa alkuviikolla 25. Istutukset ovat valmiita juhannukseen mennessä.

Kastelusta huolehditaan siten, että kasvit näyttävät elinvoimaisilta ja ettei kukintojen tai kasvualustan ulkonäkö ole kärsinyt. Kastelun aiheuttamat kasvualustan, roskien yms. valumat siistitään vähintään kerran viikossa.

Tutustu tänä vuonna sopimushaudoilla käytettäviin kasveihin.

Seurakunnan hankkimat kukat istutetaan aina erillisen istutussuunnitelman mukaisesti.

Kukat poistetaan syyshallan alettua, viimeistään kuitenkin syyskuun lopulla ja samalla kukkien istutusalue siistitään.  Koko kasvualusta vaihdetaan noin kolmen vuoden välein.

Toivomme, että lyhdyt ja muut irralliset esineet viedään pois hoidettavana olevalta haudalta hoitokauden ajaksi. Se helpottaa hautojen hoitoa ja parantaa työturvallisuutta.

Jos lyhdyt ovat haudoilla hoitokauden alkaessa, ne siirretään kukkapesään odottamaan poisvientiä.

Muistathan, että metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on kiellettyä. Kesällä kynttilän asemesta haudalle voi tuoda esim. leikkokukkia.

Keräämme haudoilta havut ja kanervat pois ja ne viedään jätteenkäsittelyalueelle. Havuja ja kanervia varten hautausmaan parkkipaikalle tulee keräyslava sekä jätepisteiden läheisyyteen merkatut paikat. Haudoilla kävijät voivat jättää havut ja kanervat näille merkityille alueille odottamaan, että henkilökunta vie ne lavalle. Havut ja kanervat maatuvat todella huonosti, siksi niitä ei enää kerätä hautausmaan kompostialueelle.

Hautojenhoitohinnasto 2018

Perennahoito

seurakunta tarjoaa uutuutena myöskin edullista ja ekologista perennahoitoa. Kuusi syytä valita perennahoito:

• Perennat lähtevät kasvuun keväällä heti, kun kasvukausi alkaa. Hauta on siten kaunis koko kesän, eikä vaadi erillisiä kevätkukkia.
• Perenna kasvaa ja komistuu vuosi vuodelta ja peittää kasvualustan kokonaan.
• Valitut perennat ovat reheviä ja niissä on kauniit lehtimuodot, jotka ilahduttavat koko kesän, myös kukinta-ajan ulkopuolella.
• Perennoista pidetään huolta talven tuloon asti. Joidenkin perennojen lehdet kestävät jopa pakkasta, joten kausi on todella pitkä.
• Perennaistutus on ekologinen. Sitä ei tarvitse uudistaa vuosittain, joten luonnonvaroja säästyy ja hiilijalanjälki pienenee.
• Omaiselle perennahoito on vaivaton, eikä haudalla tarvitse välttämättä päästä käymään ollenkaan.

Lue lisää perennahoidosta ja kasvivaihtoehdoista.