Saapas

Saapas on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon palveluoperaatio, jonka tarjoama apu on suunnattu alle 18-vuotiaille. Se on nuoriso- ja erityisnuorisotyöhön liittyvää auttamis- ja sielunhoitotyötä, joka kohdistuu lapsiin ja nuoriin.

Työskentely tapahtuu nuorten kokoontumispaikoissa viikonloppuisin ja erilaisten nuorten suurkokoontumisten yhteydessä.
Palveluoperaatio Saapas on etsivää nuorisotyötä, jonka toiminta keskittyy yleisesti perjantai-iltoihin. Lisäksi Saapas toimii myös ns. isoissa tapahtumissa kuten uudenvuodenyönä, koulujen päättäjäisissä sekä vappuna.

Millaista Saapas-toiminta on?

Saappaan toiminta on auttamis- ja sielunhoitotyötä. Saapas-ryhmässä voi toimia vapaaehtoinen, tehtäviinsä koulutettu täysi-ikäinen henkilö.

Toiminta perustuu

• vapaaehtoisuuteen
  • luottamukseen
  • avoimuuteen
  • jokamiehen oikeuksiin ja velvollisuuksiin

Keravan seurakunnan Saapas-toiminta muuttui vuonna 2014 Keski-Uudenmaan Saapas-toiminnaksi. Siinä toimitaan yhteistyössä Järvenpään ja Tuusulan seurakuntien kanssa. Toimintaan etsitään vapaaehtoisia.

Saapas-ryhmä liikkuu perjantai-iltaisin kaupungilla ja tarjoaa nuorille mahdollisuutta keskusteluun aikuisen kanssa. Tarvittaessa annetaan ensiapua ja ohjataan muiden tukitoimien piiriin.

Vappuna, koulujen päätöspäivänä, uudenvuoden aattona, syksyn ja kevään isoissa tapahtumissa Saapas-väki on mukana nuorisohuolto-operaatioissa. Päivystyksiin voi osallistua oman kalenterin mukaan. Mukaan toivotaan niin nuoria aikuisia kuin varttuneempiakin.

Koulutus

Uusien vapaaehtoisten koulutus toteutetaan Non-Stop koulutuksena. Kurssiin kuuluu koulutusta ihmissuhdetaidoista, ensiavusta, kriisityöstä, turvallisuudesta ja hoitoverkostoista sekä osallistumista käytännön toimintaan. Koulutus on ilmainen, alaikäraja 18 vuotta. Ilmoittautuneet haastatellaan ennen kurssin alkua.

Airi Laurila
erityisnuorisotyönohjaaja