Lutherin syytä kaikki! Luentosarja reformaatiosta syksyllä 2017

Keravan lukion auditorio (Keskikatu 5)

To 12.10. klo 18.30 professori emerita Kaisa Häkkinen: Puhummeko suomea Lutherin takia? - Näin syntyi Suomen kirjakieli. Esitelmäsarja järjestetään yhteistyössä Keravan Opiston kanssa ja lukion auditoriossa pidettäviin esitelmiin toivotaan ennakkoilmoittautumista Keravan Opiston kansliaan. Vapaa pääsy.

Lutherin syytä kaikki! Keravan Opisto ja Keravan seurakunta järjestävät Keravan lukion auditoriossa ja Keravan kirkossa Studia Generalia -tyyppisen luento- ja keskustelusarjan reformaation merkityksestä Suomen historiassa. Syksyllä 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi kuuluisat teesinsä Saksan Wittenbergissä. Tapahtumasta kehittyneen reformaation tarkoituksena oli oikaista katolisen kirkon opin epäkohtia. Vaikutus oli suuri erityisesti pohjoismaisiin yhteiskuntiin ja niiden hyvinvointikäsitykseen. Tätä vaikutusta ei aina osata tunnistaa eikä tunnustaa. Elämme Suomessakin monien sellaisten asioiden keskellä, jotka itse asiassa ovat Lutherin tai hänen suomalaisten oppilaittensa ansiota tai syytä - vaikka tätä emme arjessa edes huomaa.

Luentosarjan päätökseksi liittyy reformaation musiikkiin keskittyvä kolmen seminaarikerran osuus Keravan kirkossa. Sana Soi! - myös ilman sanoja.

To 28.9. klo 18 professori Laura Kolbe: Reformaation merkitys suomalaiselle kulttuurille.

Ke (huom. päivä) 4.10. klo 18 piispa Tapio Luoma: Reformaation merkitys uskonnon ja tieteen suhteelle.

To 26.10. klo 18.30 emerituspäätoimittaja Tapani Ruokanen: Onko reformaatiolla annettavaa Suomen tulevaisuudelle?

Ke 1.11. klo 19 kirkossa kirkkomusiikin professori MuT Timo Kiiskinen: Veisuu, koraali ja Luther. Eero Annala urut

ke 8.11. klo 19 kirkossa Raamattuteologian kouluttaja Mika Aspinen ja MuT Kari Vuola urut: Psalmit - vihan virsiä ja lohdun lauluja. Julius Reubke urkusonaatti psalmista 94.

Ke 15.11. klo 19 kirkossa TT Miikka Anttila: Reformaation ja Lutherin estetiikka musiikissa. Eero Annala urut.

Keravan Opisto

Markus Tirranen