Uutislistaukseen

Jokaisella on oikeus maahan

tasaus_2016_THUMB.jpg

Valtaosa maailman köyhistä asuu maaseudulla. Oma maapala mahdollistaisi heille omavaraisen elämän ja toimeentulon, mutta noin puolella heistä ei ole käytössään lainkaan tai riittävästi maata.

Maattomuutta aiheuttavat esimerkiksi konfliktit, riittämätön tai syrjivä lainsäädäntö, suuryritysten tekemät maakaappaukset ja ympäristökatastrofit. Se vaarantaa ihmisten toimeentulon ja omavaraisuuden ja aiheuttaa köyhyyttä, nälkää, pakolaisuutta ja turvattomuutta. Maattomuus ajaa ihmisiä maaorjiksi ja palkattomaan pakkotyöhön.

Tasaus-keräyksen tuotolla Lähetysseura tukee maattomia ihmisiä ja ennaltaehkäisee maattomuutta. Voit osallistua keräykseen täällä

Konfliktin vuoksi maaton

Maricela Garcia Cordoba on yksi Kolumbian yli kuudesta miljoonasta maansisäisestä pakolaisesta. Jo 50 vuotta jatkunut konflikti on pakottanut perheet pakenemaan taisteluita ja jättämään kotinsa.

– Pakolaisen elämässä vaikeinta on uudelleen aloittaminen. Minä jätin taakseni viljelykseni ja koko omaisuuteni, Maricela kertoo.

Kolumbiassa pakolaisia ei usein haluta ottaa töihin. Viiden lapsen yksinhuoltaja Maricela on työskennellyt kymmenen vuotta Lähetysseuran tukeman naisjärjestön ravintolassa.

– Konfliktin jatkumisen vuoksi emme voi palata kotikyläämme. Nyt teen parhaani, että lapseni saisivat paremman tulevaisuuden, Maricela kertoo.

Kuvateksti: Kolumbiassa on miljoonia maansisäisiä pakolaisia. Maanviljelys on köyhille tärkeä elinkeino, mutta konfliktit ajavat ihmiset juuriltaan.

Teksti: Lea Pakkanen Kuva: Meeri Koutaniemi

 

Tue Oct 04 14:59:00 EEST 2016