Tuhkakeskiviikon messu

Tuhkakeskiviikon messu Keravan kirkko

Laskeutuminen paastoon alkaa! Tuhkakeskiviikko aloittaa pääsiäistä edeltävän 40 arkipäivää kestävän paastojakson. Tuhkakeskiviikon messussa 6.3. klo 19 Keravan kirkossa on mahdollisuus saada tuhkalla piirretty risti otsaan katumuksen vertauskuvana.

Messun toteuttavat liturgi Christopher Montgomery, avustava pappi Petri Kauhanen, kanttori Janne Kaksonen ja ehtoollisavustaja Päivikki Kahranaho. Kolehti Yhteisvastuukeräykselle.

Paasto on hiljentymistä, keskittymistä ja valmistautumista. Paastonaikana elämä yksinkertaistuu: syödään eri lailla, hidastetaan vauhtia ja hiljennytään. Mitä paasto ja hiljentyminen voisivat sinun elämässäsi merkitä?

Suomen evankelis-luterialaisen kirkon valtakunnallinen Ekopaasto-kampanja käynnistyy jo kahdeksannen kerran. Ekopaasto merkitsee yhteyden kokemista luonnon kanssa ja halua kilvoitella niin, että ihmiskunta vähentäisi luonnon ylikulutusta. Tänä vuonna ihmisiä haastetaan tekemään oma paastolupauksensa ja jakamaan se sosiaalisessa mediassa Ekopaasto-aihetunnisteella. Ekopaaston verkkosivuilla www.ekopaasto.fi löydät ohjeita hiljentymiseen, paastovinkkejä sekä mietiskelytekstejä. Ensimmäisen viikon aineistoissa käsitellään tuhkaristiä.

Paastonaika alkaa laskiaisen jälkeisestä keskiviikosta, tuhkakeskiviikosta, joka on saanut nimensä paastoon liittyneestä tuhkan sirottelemisesta pään päälle. Se oli katumuksen ja parannuksen vertauskuva.

Suomessakin päivää sanottiin jo keskiajalla tuhkakeskiviikoksi tai tuhkan ja säkin päiväksi (dies cineris, dies cinerum et cilicii). Myöhemmin nimitys unohtui, mutta on viime aikoina tullut uudelleen käyttöön.

Tuhkakeskiviikkona tunnustamme, että olemme syyllisiä Kristuksen kärsimykseen. Kadumme ja pyydämme anteeksi syntejämme luottaen hänen sovituskuolemaansa. Pyydämme myös voimaa antaa anteeksi lähimmäisillemme.

ekopaasto.fi

pappi

Toimin Laurean oppilaitospappina, käyn terveyskeskuksen osastoilla ja Helmiinassa, minuun voi törmätä TeeSI-messussa, Katupappilassa tai Keravan kaduilla pop-up-pappina.

Messu

Marian ilmestyspäivän messu Keravan kirkossa klo 10, messun jälkeen kirkkokahvit kirkon alasalissa.

Paastonajan arkiretriitti

Arkiretriitti tiistaisin 12.3.–16.4. klo 17–19 kirkossa. Arkiretriitti päättyy viikkomessuun klo 19.

Tiistain viikkomessu

Paaston aikana 12.3.–16.4. tiistain viikkomessu klo 19 arkiretriitin takia.