Vappua veisaamaan Hannu Taanilan johdolla

Vappua veisaamaan Hannu Taanilan johdolla Keravan kirkko

Vappua veisaamaan Hannu Taanilan johdolla

Toimittajalegenda Hannu Taanila selittää virsiä ja johtaa veisuuta Keravan kirkossa (Papintie 2) maanantaina 29.4. klo 19. Virsi-illassa lauletaan yhdessä useita tuttuja virsiä, kuten Totuuden henki ja Jo joutui armas aika. Urkurina toimii Markus Malmgren. Hän on tuntiopettaja Sibelius-Akatemiassa ja hänen erikoisalaansa ovat kirkkomusiikki ja urut. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Veisaaminen on Taanilan sanojen mukaan autuasta ja voimallista yhdessä olemista ja musisoimista. Se on yhteisöllistä sekä yksityistä samanaikaisesti. Virsi on runoutta ja musiikkia. Suomalaisten ensimmäinen virsikirja on vuodelta 1586. Sen laati Jaakko Finno, Turun katedraalikoulun rehtori. Nykyinen virsikirjamme on vuodelta 1986. Mitä meidän virsikirjassamme tapahtui 400 vuoden aikana?

Virsikirja seurakunnan laulukirjana tulee kristikuntaan Wittenbergin kaupungista. Reformaattori Martti Luther loi 1520-luvulla uuden liturgia- ja musiikkipolitiikan. Messun piti olla kansankielinen ja seurakunnan pitää voida olla messussa aktiivinen toimija, niin että seurakunta veisaa paitsi liturgian osia, myös virsiä, jotka ovat osa liturgiaa.

Virsiä on eri tarkoituksiin: kirkkovuosivirret (joulu, pääsiäinen), psalmivirret (oppia käsittelevät virret), toimituksiin liittyvät virret (kaste, avioliittoon vihkiminen, hautaaminen) ja messun osiin kuuluvat virret (uskontunnustus, ehtoollinen). Ensimmäisissä virsikirjoissa oli 100 virttä. 1600-luvulta virsien määrä lisääntyi ja 1800-luku toi varsinkin Suomeen muun muassa isänmaallisia virsiä. Vuoden 1986 virsikirjassa on jo 632 virttä.

Tule kuulemaan lisää virsistä ja veisaamaan vappua!

Järjestäjät: Keravan kaupunginkirjasto ja Keravan seurakunta

Kuvaaja: Niina Luoma