Chris Montgomeryn saarna 15.11.2020

Mark. 13: 33-37

Jeesus sanoo: ”Pitäkää varanne, olkaa valveilla, sillä te ette tiedä milloin se aika tulee. Kun mies matkustaa vieraille maille ja talosta lähtiessään antaa kullekin palvelijalle oman tehtävän ja vastuun, niin ovenvartijan hän käskee valvoa. Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, koska talon herra tulee: illalla vai keskiyöllä, kukonlaulun aikaan vai aamun jo valjetessa. Hän tulee äkkiarvaamatta - varokaa siis, ettei hän tapaa teitä nukkumasta. Minkä minä sanon teille, sen sanon kaikille: valvokaa!”

”Valvokaa, olkaa valveilla.” Me kaikki varmaakin muistamme kiirastorstain evankeliumikohdan Getsemanen puutarhassa, jossa Jeesus pyysi opetuslapsia valvomaan, silloin kun hän oli selvästi syvästi ahdistunut ja oli menossa rukoilemaan yksin. Silloin Jeesus tarkoitti kirjaimellisesti ”pysykää valveilla”, mutta opetuslapset eivät pystyneet. Kolme kertaa hän pyysi heitä valvomaan, ja kolme kertaa he eivät pystyneet. Ihmisluontohan on heikko.

Nukahtaa kun pitää valvoa on laiminlyöntiä. Joissakin armeijoissa sotilas joka nukahtaa kun on vartiossa saattaisi joutua teloitetuksi, koska hän on vaarantanut muiden sotilaiden henkeään. Siviilielämässä nukahtaa ratissa myös vaarantaa muiden henkeään ja on rangaistava. Mutta mitä Jeesus tarkoittaa tässä kohdassa, kun ei ole mitään ilmiselvää vaaraa, kun hän puhuu mahdollisesti kaukaisista tulevista tapahtumista?

Tässä, tämä päivän evankeliumin kohdassa, Jeesus käyttää suurin piirtein samoja sanoja ”Valvokaa, olkaa valveilla.” Ajankohta on vain kaksi päivää ennen Getsemane-tapahtumia. Me voimme lukea seuraavassa jakeessa Juudaksen salajuonista luovuttaa Jeesus viranomaisille. Mutta tällä kertaa hän puhuu vertauksin. Jeesus itse on talon herra, joka on lähdössä jonnekin, mutta joka aikoo palata jonakin päivänä, tarkka aika ei tiedossa. Hän neuvoo hänen palvelijoitaan valvomaan ja olemaan valmiita hänen paluuseensa.

Vertauksen palvelijat edustavat meitä, Kristuksen kirkkoa maan päällä. Vertauksen avain on Jeesuksen sanoissa palvelijoista. Talon herra on antanut heille tehtävän: hallita hänen asioitaan, kunnes hän palaa. Meillä on siis vastuutehtäviä. Niin kuin palvelijoiden pitää hallita talon herran asioitaan ja edustaa häntä, meidän, kirkon, pitää hallita taivaallisen Herran asioitaan ja edustaa häntä maan päällä.

Jeesuksen sanat toimivat kahdella tasolla: samalla kristityn pitäisi olla valmis Kristuksen paluuseensa … mutta myös omaan kuolemaansa. … Miten ihmeessä tavallinen kuolevainen pystyy olemaan valmis tällaisiin asioihin? Tällaiset kysymykset ovat aika kaukana arjesta. … Mutta toisaalta me kysymme itseämme kysymystä ”Olenko valmis tähän?” usein, ennen esimerkiksi isoja muutoksia elämässä: muutto pois kotoa, naimisiinmeno, isäksi tai äidiksi tuleminen, eläkkeelle jääminen. Elämällä on tapana jatkua, myös isojen muutosten jälkeen, vaikkemme välttämättä tee paljon spesifistä valmistutumaan niihin. Itse asiassa olemme valmistautuneet niihin yksinkertaisesti elämällä, keräämällä elämänkokemusta. Me emme mene mihinkään opiskelemaan, miten tulla itsenäiseksi aikuiseksi, aviomieheksi, isäksi. Meidän elämämme tähän asti, se mitä olemme oppineet muilta ja itsestämme on juuri meidän valmistautuminen muutokseen.

Jeesus ei pyydä meitä valmistautumaan loppuun esimerkiksi pakenemalla erämaahan tai liittymällä maailmanlopunkulttiin, vaikka jotkut valitettavasti tekevät juuri näin. Varhaiskristityt odottivat Kristuksen paluutta heidän elämänsä aikana, ja miten he elivät? he kokoontuivat rukoilemaan, levittivät ilosanomaa, auttoivat lähimmäistä … ja elivät muuten tavallista elämää siellä missä he asuivat. Meidän paras tapamme valmistautua on elää tavallista kristityn elämää: rukoilla, ottaa sakramentteja vastaan, rakastaa lähimmäistä, elää Raamatun sääntöjen mukaan, muiden ihmisten kanssa ja keskellä. On sanottu, että on hyvä elää jokainen päivä niin kuin se olisi sinun viimeisesi. Minusta tämä on hyvä neuvo: mutta antaisin tämän neuvon myös toisin päin eli, että on hyvä elää viimeinen päivä niin kuin kaikki muut - rukoilemalla, ottamalla sakramentteja vastaan, rakastamalla lähimmäistä, elämällä Raamatun sääntöjen mukaan. Mitä muuta tarvitaan?

Kaste on paras mahdollinen alku tähän. Me saamme Pyhän Hengen kasteessa, se, joka on Uskon tuoja, Neuvoja, Auttaja, Puolustaja, Lohduttaja. Tänään Pyhä Henki vaikuttaa, kun tämän perheen jäsenet kastetaan, siunataan ja konfirmoidaan. Hän auttaa tätä perhettä eteenpäin, ja ei koskaan jättää heitä yksin, niin kuin hän ei ikinä jättää meitä yksin.

Aamen.

Chris Montgomeryn kasvokuva.

pappi

Multicultural work. Katupappilan Olohuoneen koordinaattori.