Saarna 3.1.2021 ”Herran huoneessa”

Evankeliumi Joh. 7:14–18

Juhlan jo ehdittyä puoliväliin Jeesus meni ylös temppeliin ja alkoi opettaa. Juutalaiset olivat ihmeissään ja sanoivat: ”Kuinka tuo oppimaton mies voi tuntea kirjoitukset?” Jeesus sanoi heille: ”Se, mitä minä opetan, ei ole minun oppiani, vaan hänen, joka on minut lähettänyt. Joka tahtoo noudattaa hänen tahtoaan, pääsee kyllä selville siitä, onko opetukseni lähtöisin Jumalasta vai puhunko omiani. Se, joka esittää omia ajatuksiaan, tahtoo kunniaa itselleen. Mutta se, joka tahtoo kunniaa lähettäjälleen, puhuu totta, hänessä ei ole vääryyttä.”

Saarna

(Saarnan ydin: Jeesuksessa me kohtaamme Jumalan ja Jumalan on kunnia.)

Ketä sinä uskot? Miksi?

Jeesusta on epäilty aina. Omana aikanaan varsinkin he epäilivät, jotka itse tiesivät enemmän kuin muut. Siis oppineet. Nykyään, kun kaikki meillä Suomessakin saavat lukutaidon ja peruskoulu-opetuksen, olemme me kaikki raamatun mukaan oppineita. Tuolloin oli vain muutamat. Oppineisuus oli etenkin pyhien tekstien tuntemista. Ja niitä Jeesus näytti osaavan. Mutta eihän hän ollut sen ajan opetuksen piirissä, rabbin tai filosofin oppilaana. Tämä herätti hämmennystä. Alkaako kadun miehet nyt opettamaan viisaampiaan, miten maailma makaa?

Näin yhtenä aamuna naapurini pihalla hommissa. Juteltiin. Sanoi, että alkuvuodesta alkaa sitten pakastamaan enempi. Vai niin.

Lehdessä oli juttua, että syömällä tietyllä tavalla, oikeita ruoka-aineita, laihtuu väkisinkin. Karisee sitten jouluherkkujen tuomat liikakilot. Markkinoivat etäkurssia, missä sitä oikeaa syömistä opetettaisiin. Vai niin.

Uutisissa sanottiin, että pieni osa väestöstä ei tahdo ehkä ottaa ollenkaan tulevaa korona-rokotetta. Meinaavat, että koko juttu on joku salajuoni. Valtaapitävät laittavat mikrosiruja tai jotain rokotteiden mukana kansalaisiin. Vai niin.

Sinulle on opetettu kriittisyyden tärkeää taitoa. Sinä osaat puntaroida näkemyksiä ja väittämiä. Kun joku poliitikko vaalien alla julistaa sitä taikka tätä, vertaat puhetta hänen puoluetaustaansa, ehkä muistat hänen olleen viimeiset neljä vuotta hallituksessa tai oppositiossa ja mietit, kuinka se vaikuttaa hänen sanomisiinsa.

Olet kuullut kuinka ison veden takana Trumppi julistaa omaa totuuttaan, etkä enää hätkähdä siitä kovasti.

Huomaat, kuinka puoliso on kiukkuinen kotona illalla, mutta ymmärrät sen ainakin osin johtuvan siitä, että olit mennyt syömään viimeisen suklaarasian itseksesi.

Kaikki tällainen kriittisyys on hyvää ja tervettä. Sillä harva meistä pystyy ajamaan mitään asiaa ilman, ettei meillä olisi ollenkaan omia tarkoitusperiä tai ainakin omaa taustaamme ja historiaamme, joka siihen vaikuttaa.

Ja siksi, hyvät kriittiset kristityt, on ihan oikein arvioida toistemme sanomisia. Myös tätä saarnaa. Kuten apostoli Paavali neuvoo: ”Koetelkaa kaikkea ja pitäkää se mikä on hyvää” (1. Tess.5:21).

Omille kriitikoilleen Jeesus vastaa, käyttämällä heille tuttua tiedon välittämisen tapaa, lähettilästä. Kun ei voinut lähettää postilaitoksen kautta kirjettä, eikä laittaa sähköpostia, piti tärkeissä asioissa turvautua lähettipalveluun. Lähetin tärkein tehtävä oli kuljettaa sanoma alkuperäisessä muodossa lähettäjältä vastaanottajalle. Usein suullisesti. Lähetti ei saanut lisäillä tai poistaa mitään viestissä, eikä tulkita. Vain itse asia. Tämä erottaa lähetin poliitikosta, valtaapitävästä, naapurista ja kommenttipalstasta. Ja jos lähetti on mennyt puhumaan omiaan, selviää se lopulta kuitenkin. Vaikka vahinkoa ehtii kyllä syntymään.

Me pohdimme tätä messua valmistellessamme väärtien ja muiden kanssa tuota kohtaa, että jos ihan tosissaan yrittäisi elää Jumalan tahdon mukaan, niin ei varmaan voi olla huomaamatta Jeesuksen opetusta todeksi. Jos siis etsii Jumalan tahtoa, eikä omaansa. Eikä omaa kunniaansa, vaan Jumalan. Mutta niin kauan, kuin etsimme omaa tahtoamme ja kunniaamme, kristinuskon sanoma vaikuttaa kyllä varmaan aika hölmöltä. Lähimmäisenrakkaus, vastuu toisista, ihan vieraistakin tyypeistä, luomakunnasta ja niin edelleen.

Uskallan väittää, että jos Jeesus olisi toiminut vain omissa nimissään ja omaksi edukseen, tuo outo lahkolaisuus 2000 vuotta sitten olisi hävinnyt historian hämäriin niiden lukemattomien muiden lahkojen ja uskontojen joukossa, joista kaikista emme edes tiedä mitään.

Mutta Jumalan sana ei ole tyhjänä palannut (Jes. 55:11), kuten raamattu lupaa, vaan elämme maailmassa, jossa Jeesuksen opetukset saavat tänäänkin monet ihmiset ponnistelemaan rakkauden ja oikeudenmukaisuuden puolesta, ilman omaa kunniaansa.

Varmaan sinutkin ja minut, ihan arkisessa elämässämme. Sillä Jumalan kunnia korkeuksissa on rauhaa maan päällä ihmisillä, sinulla ja minulla, joita hän rakastaa.

Joten ketä sinä siis uskot ja miksi? Kysy tätä jatkossakin, kun naapurin kanssa säätä ihmetellään, uutta dieettiä meille markkinoidaan tai salaliitoista meuhkataan. Ja etsitään Jumalan tahtoa, jota hänen lähettiläänsä, elävä Jumala, Kristus meille välittää.

Koska sinulle hän sitä välittää, sillä sinusta hän välittää.

Ota yhteyttä

johtava kappalainen, pappien ja kanttorien esimies
PL 134
04201 Kerava