Uutislistaukseen

Tasa-arvoisen avioliittolain vaikutukset Keravan seurakunnassa

Suomessa astuu 1.3.2017 voimaan tasa-arvoinen avioliittolaki, jonka myötä myös samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä keskenään naimisiin. Lain myötä myös rekisteröidyt parisuhteet on mahdollista muuttaa ilmoituksella avioliitoiksi.

Laki sinällään ei velvoita kirkkoa tai muita uskonnollisia yhdyskuntia vihkimään samaa sukupuolta olevia. Piispainkokouksen linja on, että kirkossa vihitään jatkossakin vain miesten ja naisten välisiä avioliittoja. Viime kädessä asiasta päätökset tekee kirkolliskokous. Suurin osa tämänhetkisistä kirkolliskokousedustajista on piispojen selonteon kannalla. 

Keravan seurakunnassa noudatetaan piispojen tekemää linjausta ja Espoon piispa Tapio Luoman antamaa ohjeistusta. Samaa sukupuolta olevia pareja ei vihitä kirkollisesti eikä kirkkotilaa anneta vihkimisiä varten. Seurakunnan muita tiloja voidaan luovuttaa erilaisia perhejuhlia varten.  

Kirkossa on ollut käytössä ns. parisuhderukous, jota papit ovat voineet käyttää silloin, kun parisuhteensa rekisteröineet ovat pyytäneet kirkkoa rukoilemaan puolestaan. Tätä rukousta voi soveltaa myös avioliiton solmineiden samaa sukupuolta olevien parien kanssa.  Tilanteeseen voi sisältyä raamatuntekstejä, virsiä ja kirkon rukousperinteeseen sisältyvää aineistoa ja pappi voi sen melko vapaasti toteuttaa parin pyyntöjen mukaisesti. 

Samaa sukupuolta oleva pari voi myös pyytää esirukousta liittonsa puolesta. Siviiliavioliiton puolesta voidaan rukoilla päiväjumalanpalveluksessa, jos seurakuntalainen ilmaisee halunsa jäädä Jumalan varaan ja saada yhteisön rukoustuki hänelle merkittävässä elämäntilanteessa.

Samaa sukupuolta olevien avioliiton esteet tutkitaan pyydettäessä seurakunnassa normaalisti viranomaistyönä.


Kirkon piirissä asiasta on erilaisia näkemyksiä. Esimerkiksi Helsingissä on seurakuntia, jotka aikovat antaa samaa sukupuolta oleville mahdollisuuden kirkolliseen vihkimiseen ja kirkkotilojen käyttöön. Useat papit eri puolilta Suomea aikovat vihkiä jatkossa myös samaa sukupuolta olevia. On keskusteltu myös vihkioikeudesta luopumisesta. Kirkon avioliittokäsityksestä voi lukea lisää kirkon verkkosivuilla. 

2017-02-21 11:02:01.0