Radoslaw Grytan Ylösnousemus Keravan hautausmaalle

4.9.2015 18.20

3771203_ylösnousemus_L.jpg
Reino ja Aune Laaksosen perikunta on lahjoittanut Keravan seurakunnalle omistuksessaan olevat kuvanveistäjä, professori Radoslaw Grytan veistoksen Ylösnousemus sekä käsin taotun, lattialla pidettävän kynttelikön.

Seurakunnan kirkkoneuvosto otti kiitollisuudella vastaan lahjoitettavat teokset ja päätti sijoittaa veistoksen perikunnan toiveiden mukaisesti Keravan hautausmaan sirottelualueelle. Kynttelikkö kaunistaa jatkossa Nuottakodon leirikeskuksen kappelia.

Veistoksen asennus hautausmaalle ja alueen maisemointi on valmistunut. Ylösnousemus-veistos otetaan juhlallisesti vastaan tiistaina 8. syyskuuta klo 14 Keravan hautausmaalla. Kirkkoherra Ari Autiopitää tilaisuudessa puheen.

- Seurakunta kiittää tästä lahjoituksesta. Se on todellinen kulttuuriteko, Autio toteaa.

Veistoksessa on laatta, josta ilmenevät teoksen lahjoittajat Aune ja Reino Laaksonen. Aune Laaksonen oli keravalainen taiteen suurkerääjä ja kulttuurivaikuttaja. Hän avioitui professori Reino Laaksosen kanssa ja pari asettui Keravalle 40-luvulla. Laaksonen keräsi nykytaidetta vuodesta 1971 lähtien. Lisäksi hän johti Klondykeen eli entiselle Savion kumitehtaalle perustettua taidemuseota 1990–2004. Aune Laaksosen taidesäätiön kokoelmaan kuuluu nykyään lähes 2500 teosta. Laaksonen osallistui 1970-luvulla myös seurakunnan taidekokoelman kartuttamiseen ja on lahjoittanut seurakunnalle muun muassa taiteilija Kuutti Lavosen akvarellin Keravan kirkosta. Reino Laaksonen menehtyi vuonna 2013, puoliso vuotta myöhemmin.

Kuvanveistäjä Radoslaw Gryta syntyi Puolassa, mutta muutti Suomeen vuonna 1979. Hän on toteuttanut useita julkisia veistoksia sekä Suomessa että Puolassa. Veistostensa materiaalina hän käyttää muun muassa graniittia, keramiikkaa, lasikuitua, marmoria, peltiä ja puuta. Hautausmaalle sijoitettu kiviveistos kuvaa taivaaseen kurottavia portaita.