Uutislistaukseen

4911911_DSC_7265_L.jpg

Pyhäinpäivänä hiljennytään haudalla ja kirkossa

26.10.2015 15.16

Vuoden pimeimpään aikaan vietettävä pyhäinpäivä on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Tänä vuonna pyhäinpäivää vietetään lauantaina 31. lokakuuta.

Pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. Alkuaan ne olivat erillisiä juhlia. Muistelun kohteena ovat kristikunnan pyhät ja marttyyrit ja muut uskossa Kristukseen kuolleet.

Pyhäinpäivä ei ole vain vainajien päivä. Se on kaikkien niiden päivä, jotka seuraavat Kristusta tänään, tässä ajassa. Päivän evankeliumitekstinä (Matteus 5:1-12) kuullaan katkelma Jeesuksen vuorisaarnasta. Siinä Jeesus kuvaa, ketkä hänen silmissään ovat ”autuaita”, erityisellä tavalla onnellisia. 


Keravalla pyhäinpäivänä vietetään messua klo 10 kirkossa. Hautausmaalle on järjestetty bussikuljetus. Hautausmaan siunauskappelissa voi hiljentyä musiikkipitoiseen hartauteen klo 15. Kirkossa klo 18 järjestettävässä iltahartaudessa luetaan vuoden aikana kuolleiden nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen. 


Kirkon pyhäinpäivä.fi -sivustolla on pyhäinpäivään liittyviä kuvia, videoita ja rukouksia. Sivun kautta voi myö seurata videostriimiä pyhäinpäivän iltana Hietaniemen hautausmaan muualle haudattujen muistomerkiltä.  


Läheisiään voi muistaa myös sosiaalisen median kautta hashtagilla #pyhäinpäivä ja jakaa kuvia läheiselleen sytyttämästään kynttilästä.