Piispa tutustui kaupunkiin, Katupappilaan ja kirkkovaltuutettuihin

6.4.2016 19.07

DSC_3248_L.jpg

Keravan seurakunnan piispantarkastuksen toinen päivä alkoi tapaamisella kaupunginjohtaja Petri Härkösen kanssa. Espoon piispa Tapio Luoma, pappisasessori Hannu Suni, lääninrovasti Ulla Rosenqvist ja tarkastuksen notaari Anu Sorjonen tutustuivat keskiviikkona 6.4. seurakunnan kirkkoherra Ari Aution, talousjohtaja Pirjo-Riitta Pitkäsen, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Mikko Mäkelän ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Ossi Honkasalon kanssa Sampolan palvelukeskukseen ja kaupungin kehittämisen taustoihin. Johtava hammaslääkäri Krista Brander-Aalto esitteli suun terveydenhuollon toimintaa, joka on saanut paljon kiitosta sujuvuudestaan ja laadustaan. Kotiinviemisiksi Härkönen lahjoitti piispalle ja seurueelle Keravan tunnuksiksi nousseet vihreät karvanopat.

Kaupunginjohtajan tapaamisesta piispa siirtyi Katupappilaan. Luoma tutustui arkisin toimivaan seurakunnan kahvila-olohuoneeseen ja sen vapaaehtoisiin. Hän myös kertoi piispantarkastuksen taustoista ja tavoitteista.

– Piispantarkastuksesta usein vitsaillaan, että mistäs kohtaa sitä piispaa oikein tarkastetaan. Ja näinhän se on: täälläkin varmaan vähän katsellaan, että millainen mies se piispa oikein on, ja mitähän se oikein puhuu. Siihen piispantarkastuksessa pyritäänkin: tämän pitäisi olla vuoropuhelua ja tutustumista puolin ja toisin.

Piispa Luoma antoi suuren arvon Katupappilan avoimelle toiminnalle ja sille mitä se kävijöilleen ja vapaaehtoisilleen antaa. Useassa kohtaa piispa toi esille myös sen, ettei seurakunta ole seurakunnan työntekijät tai sen omistamat rakennukset vaan itse seurakuntalaiset, ne ihmiset, jotka kristittyinä haluavat luottaa Jumalaan ja kuulua tähän yhteisöön.

Kirkkovaltuutettujen kanssa keskusteltiin tulevaisuudesta

Keskiviikon aikana jatkettiin myös työskentelyä piispantarkastukseen liittyvän kehittämishankkeen parissa. Keravalla kehittämisen kohteeksi on valittu työyhteisön hyvinvointi ja sitoutuminen. Työntekijät suunnittelivat yhdessä, miten parhaiten voitaisiin tutustua toisten töihin ja ymmärtää oma rooli osana työyhteisöä.

Piispa muistutti työntekijöitä siitä, että loppujen lopuksi meillä kirkossa on vain yksi tehtävä.

- Meille on annettu lähetyskäsky, johon jokaisen työ pohjaa ja jota varten jokainen meistä täällä on. Olemme viemässä eteenpäin sanaa hyvästä Jumalasta sanoin ja teoin.

Keskiviikon ohjelma päättyi piispan ja luottamushenkilöiden väliseen neuvotteluun. Kirkkovaltuutetut esittäytyivät lyhyesti piispalle. Mukana oli niin ensimmäisen kauden luottamushenkilöitä kuin jo 25 vuotta kirkkovaltuutettuna toimineita.

Piispa esitti valtuutetuille kysymyksiä, joita he pohtivat omissa ryhmissään. Luottamushenkilön rooli, valtuustossa työskentely ja mahdollinen seurakuntayhtymän perustaminen Järvenpään ja Tuusulan seurakuntien kanssa puhuttivat.

Selkeästi esiin nousi kuitenkin yhteinen kokemus aktiivisesta, hyvästä ja innostuneesta seurakunnasta. Kirkkovaltuutettu Leena Mäkinen tiivisti: Suomen paras seurakunta.

Piispa kuunteli puhetta mielissään.

- Tällainen trossaaminen eli positiivinen ylpeys ja itsekehu on eteläpohjalaiselle tuttua: on ihan sallittua olla ylpeä siitä omasta yhteisöstään!