Uutislistaukseen

Keravan kirkko on tänäkin kesänä Tiekirkko

Ilmakuva Keravan kirkosta

Keravan kirkko palvelee tänäkin kesänä niin turisteja kuin paikkakuntalaisia avaamalla ovensa tiekirkkona. Keravan kirkko on avoinna 14. kesäkuuta alkaen 20.8. saakka arkisin klo 12-18 ja viikonloppuisin tilaisuuksien mukaan. Heinä-elokuussa kirkon aukiolon päätteeksi hiljennytään viikkomessuun torstaisin klo 18. Keravan kirkossa päivystävät tehtävään palkatut nuoret. Kirkosta voi napata mukaansa opaslehtisen, jonka avulla voi tutustua kirkkoon. Verkkosivuiltamme löytyy myös virtuaalinen kirkkokierros kirkkoherra Markus Tirrasen johdolla. 


Uudistunut Tiekirkko.fi -sivusto esittelee tiekirkot

 

Tiekirkot.fi-sivustossa voi tutustua kesän tiekirkkotarjontaan Suomessa. Uusitussa sivustossa on panostettu erityisesti käytettävyyteen mobiililaitteella, sillä tiekirkkojen aukioloaikoja ja osoitteita etsitään eniten ollessa reissun päällä.

Sadat tuhannet matkailijat pistäytyvät tänäkin kesänä ympäri Suomen tiekirkoissa, joita on kaikkiaan noin 265. Tiekirkot pitävät ovensa avoinna vierailijoille ja tarjoavat levähdyspaikan rauhaa ja arkkitehtonisia elämyksiä etsiville ihmisille. Samalla ne ovat madaltaneet ihmisten kynnystä tutustua kirkkoihin.

”Tiekirkot antavat tilaisuuden pysähtyä toisenlaiseen taukopaikkaan. Voi nähdä upeaa arkkitehtuuria, kuulla tarinoita paikallisesta historiasta tai hiljentyä hetkeksi omien ajatustensa äärellä”, yhteyskoordinaattori Sanja Fält Kirkkopalveluista sanoo.

Uudistetussa tiekirkot.fi-sivustossa löytyy tiekirkkotietoa ja vastauksia vierailua koskeviin kysymyksiin.

”Matkailijaa saattaa mietityttää, voiko Tiekirkkoon poiketa hellesäällä shortseissa ja hihattomassa paidassa. Uudella sivustolla on huomioitu myös perheen pienimmät matkailijat. Heille on yhteistyössä Lasten ja nuorten keskuksen kanssa tuotettu video, jossa Onni-karhu tutkii kirkon yksityiskohtia”, Fält kertoo.

Monille Tiekirkot kuuluvat kesän vakiomatkailukohteisiin ja Tiekirkko-liikennemerkit ovat yksi kesän merkki.

”Näin poikkeusaikana voi harkita vaikkapa tiekirkkokierrosta kotimaassa, onhan lähimatkailu usein samalla ulkomaanmatkailua ekologisempi valinta. Itse aion matkustaa tänä kesänä Kerimäen kirkolle ja viedä kukat isoäitini veljen sankarihaudalle. Samalla näen maailman suurimman puukirkon ja käyn syömässä kesän muikut ja muusin. Matkalla teen myös tiekirkkokierroksen”, kertoo Kirkkopalvelujen kehityspäällikkö Jari Kupiainen.

 

Mikä on tiekirkko?


Tiekirkot ovat luterilaisia ja ortodoksisia kirkkoja, jotka tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden kuulla paikallisista perinteistä, historiasta, arkkitehtuurista ja taiteesta. Ne ovat olleet kesämatkailijoiden suosittuja tutustumiskohteita ja uusia kirkkoja on liittynyt tiekirkkotoimintaan vuosittain.

Kesäkaudella 2019 vierailijoita palveli Suomessa 269 kirkkoa ja niissä vieraili lähes 350 000 matkailijaa. Kesän 2019 tiekirkkokauden suosituimmat kohteet olivat Turun tuomiokirkko, jossa vieraili lähes 60 000 kävijää sekä Kallion kirkko Helsingissä, Valamon luostari, Kerimäen kirkko ja Oulun tuomiokirkko. Vuoden 2020 tiekirkkokesä peruttiin poikkeusolojen takia.

Ensimmäinen tiekirkko syntyi Saksassa Münchenin ja Stuttgartin väliselle A8-moottoritielle vuonna 1958, kun tien varressa oleva katolinen kirkko sai naapurikseen tien taukopaikan, jossa ei ollut matkailijoita huomioivia wc- tai muita palveluja. Seurakunta kyllästyi roskaaviin ja jätöksiään jättäviin automatkailijoihin, mutta kieltojen sijaan ratkaisi asian toisin. Palveluja lisättiin ja samalla toivotettiin kulkijat pistäytymään kirkossa. Idea alkoi levitä, ja moottoriteiden varsille alettiin jopa rakentaa erityisiä tiekirkkoja matkailijoiden taukopaikoiksi. Suomen ensimmäiset Tiekirkot avautuivat 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa.

Kirkkojen aukioloajat vaihtelevat, joten tiedot on hyvä tarkistaa kunkin kirkon kohdalta tiekirkot.fi-sivustolta. Yleisimmin ovet ovat auki vierailijoille 10.6.–20.8.2021 välisenä aikana noin klo 11–16. 

tiekirkot.fi
#tiekirkko

10.6.2021 11.30