Uutislistaukseen

Diakoniatyötä Savion seurakuntatalossa

Savion seurakuntatalo talvella kuvattuna.

Savion seurakuntatalo on ollut tuttu osa maisemaa. Kristiina Käyhkö ja Mirva Nyman kertovat, että pian silmä tottui sinisen, vihreän ja lilan väreihin ja he alkoivat pitää talosta.

Yhteisöruokailu, Savion avoin kahvila, jumalapalvelukset, avoimet päiväkerhot, läheisen muistotilaisuus, lapsen kastejuhla, vapaaehtoisena toimiminen. Nämä ovat poimintoja teemoista, jotka nousivat esiin, kun Keravan seurakunta kysyi keravalaisilta muistoja Savion seurakuntatalosta purkupäätöksen saaneen rakennuksen viimeisen jumalanpalveluksen alla marraskuussa. Vuonna 1972 valmistuneessa Savion seurakuntatalossa on järjestettykin monenlaista avointa toimintaa eri-ikäisille, vietetty perhejuhlia sekä muun muassa pidetty diakoniatoimistoa. 

Kristiina Käyhkö ja Mirva Nyman tuntevat hyvin Savion seurakuntatalossa järjestetyn toiminnan ja diakoniatyön.  Kristiina Käyhkö aloitti diakonian virassa Keravan seurakunnassa vuonna 1981, ja hänen työhuoneensa sijaitsi silloin lähes kymmenvuotiaassa Savion seurakuntatalossa. Jäädessään eläkkeelle vuonna 2016 hän on ehtinyt nähdä diakoniatyön ja yhteiskunnan muutoksen ja olla mukana toiminnassa kolmenkymmenenviiden vuoden ajan. 

Kristiina Käyhkö kertoo, että 1980-luvulla diakoniatoimiston tärkeimpiin työvälineisiin kuuluivat pöytäpuhelin, pieni matkakirjoituskone, pahvinen asiakaskortistolaatikko ja verenpainemittari. ”Saviolla ei tuolloin ollut kaupungin terveydenhuollossa mahdollisuutta verenpaineen mittaukseen, minkä takia moni saviolainen poikkesi päivystysaikana diakonissan luo verenpainettaan mittauttamaan. Samalla tuli vaihdettua muutkin tärkeät kuulumiset. Toimiston yhteydessä olevassa kylpyhuoneessa oli kylpyamme ja alakerrassa sauna, joita asiakkaiden oli mahdollista käyttää. Vielä oli joitakin ihmisiä, joilla ei ollut kotona peseytymismahdollisuutta”, Kristiina muistelee.  Vuosien vieriessä puhelin vaihtui matkapuhelimeen ja kirjoituskone sähkökirjoituskoneeseen. Myöhemmin tuli tietokone, jonka tiedostoihin asiakaskortisto piilotettiin.

Nykyisin Keravan seurakunnan johtavana diakoniatyöntekijänä toimiva Mirva Nyman aloitti diakonian virassa vuonna 2000, jolloin hänen ensimmäinen työpisteensä sijaitsi Savion seurakuntatalossa. Yhtenä työn vastuualueena oli Savion aluetyö, jonka tavoitteena oli toimia yhdessä saviolaisten kanssa alueen parhaaksi. Mirva kertoo, että hänen työparinaan aluetyössä oli Savion aluepappi Eeva Airila. 2000-luvun alussa perustettiin muun muassa Savion kyläyhdistys, jossa oli seurakunnan lisäksi edustettuna paikallisia asukkaita. ”Jo nimi kertoo paljon siitä, että Saviolla elää tietty kylämäisyys, vaikka kaupungissa ollaankin”, hän hymyilee. ”Kyläyhdistys oli järjestämässä esimerkiksi jouluna askartelua ja se oli mukana Savio-päivässä keväisin. Yhteisöllisyyttä Saviolla oli paljon ja toimintaan oli helppo saada ihmisiä mukaan. Monessa yhteydessä on myös tullut ilmi, että saviolaiset kokevat olevansa ennen kaikkea saviolaisia ja he ovat myös valmiita toimimaan alueen hyväksi.”  
Tapahtumien ja toiminnan lisäksi keravalaisten Savion seurakuntataloon liittyvissä muistoissa nousi esiin myös vapaaehtoistyö. Monessa seurakunnan toiminnassa vapaaehtoistyöntekijät ovat tärkeässä roolissa esimerkiksi ryhmien vetäjinä ja keittiön tehtävissä. Mirva Nyman kertoo, että esimerkiksi viime vuosina suositussa yhteisöruokailussa vapaaehtoiset valmistelevat tilaisuuden ja ovat apuna tarjoilussa ja käytännön järjestelyissä.

Kristiina Käyhkö muistelee, että ikäihmisten joulujuhliin saatiin usein esiintyjiä samassa talossa toimivista päiväkerhoista, jolloin yhteiset tonttuleikit toivat kaikille iloa. ”Mukavia muistoja on myös keittiön puolelta. Saviolaisissa ikäihmisissä on ollut monia Karjalasta tulleita. Myyjäisten lähestyessä kuului keittiöstä iloinen puheensorina ja vastaleivottujen karjalanpiirakoiden tuoksu kantautui ympäri talon.” 

Kristiina Käyhkö ja Mirva Nyman tiivistävät, että Savion seurakuntatalo on tarjonnut hyvät puitteet monenlaisille arjen ja juhlan kokoontumisille sekä kohtaamisille niin ilossa kuin surussakin. Kiitollisena niitä voidaan muistella. Seurakunnan toiminta jatkuu Saviolla uudessa kerhotilassa seurakuntataloa vastapäätä osoitteessa Koivikontie 10.

 

Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaa Viikko-lehdessä 15.12.2021.
 

17.12.2021 13.58