Omaisten hoitama hauta

Omaisten on nimettävä hautaoikeuden haltija, joka vastaa haudan hoidosta ja edustaa omaisia hautaa koskevissa kysymyksissä. 

Hautapaikka vaatii hoitamista erityisesti kesäkaudella. Istutusalue tulee pitää siistinä. Kukkapesän (40 x 60 cm) ympärille ei voi asetella tai upottaa minkäänlaisia kiviä tai puu- ja muovireunuksia, sillä ne aiheuttavat vaaraa hautausmaan työkoneille. Kukkapesän kokoa ei saa laajentaa. Puuvartisia kasveja ei voi istuttaa lainkaan, ja pyydämme myös poistamaan liian suureksi kasvaneet istutukset. Jos haudanhaltijat eivät ehdi tai pysty siirtämään liian suureksi kasvaneita istutuksia syksyyn mennessä, hautausmaan henkilökunta huolehtii poistosta. 

Ruohikko- ja metsäpalovaaran vuoksi kynttilälyhdyt tulisi viedä kesän ajaksi pois. Työturvallisuusriskin vuoksi hautakivien takana ei voi säilyttää mitään tavaraa. Puihin tai pensaisiin ei voi naulata, sitoa tai ripustaa esineitä. Sen sijaan haudalla olevat koristeet on hyvä olla kiinnitettyinä kiveen tai kukkapesään lehtipuhalluksen vuoksi. 

Omaiset vastaavat myös muistomerkin kunnosta ja turvallisuudesta ja esimerkiksi hautakivien oikaisusta.

Hautausmaalla on haravointi- ja kasvijätteille omat biojäteastiat. Muovikukkia ja -esineitä on haudoilla hyvä välttää, sillä muovi ei maatumattomana aineksena kuulu luontoon. Patteritoimiset led-kynttilät ovat ongelmajätettä, eikä niitä voi heittää hautausmaan jäteastioihin. Vältä siis led-kynttilöiden käyttöä kokonaan tai huolehdi niiden oikeanlaisesta hävittämisestä.

Ohjeet perustuvat Keravan seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön.