Mielenterveystyö

Diakoniassa ihminen kohdataan kokonaisvaltaisesti, myös mielenterveyden kysymyksissä. Diakoninen mielenterveystyö voi olla ennaltaehkäisevää tai mielenterveyskuntoutujaa ja hänen läheisiään tukevaa toimintaa. Diakonisessa mielenterveystyössä ihminen kohdataan arvostavasti kuunnellen ja kulkemalla rinnalla. Keskeisiä toimintamuotoja ovat palveluohjaus, keskustelut ja kotikäynnit. 

Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Joskus mielenterveyden häiriöt tai sairaudet voivat vaikeuttaa arjessa selviytymistä, ihmissuhteita ja toimintakykyä. Myös erilaiset riippuvuudet, kuten päihteiden väärinkäyttö ja rahapelaaminen, voivat vaikuttaa elämään monin tavoin.

Vaikeuksien kanssa ei pidä jäädä yksin. Seurakunnan työntekijät, kuten diakoniatyöntekijät ja papit, voivat käsitellä tilannetta kanssasi keskustellen. Yhdessä voimme löytää uusia näkökulmia, käytännön keinoja ja tarvittavia verkostoja elämäntilanteessa selviytymiseksi. Diakoninen mielenterveystyö tukee yhteiskunnan ja järjestöjen tekemää työtä. Diakoniassa pyritään vaikuttamaan myös arvoihin, asenteisiin ja päätöksentekoon mielenterveyskuntoutujien aseman parantamiseksi.

Järjestämme syksyisin yhteistyössä Tuusulan ja Järvenpään seurakuntien kanssa yhteisen mielenterveyskuntoutujien retkipäivän. Teemme yhteistyötä myös muiden alueen toimijoiden kanssa.


Voit olla yhteydessä mielenterveyteen liittyvissä asioissa diakoniatyöntekijä Sanni Kirjavaiseen p. 040 689 5898, sanni.kirjavainen@evl.fi

 

Mielenterveys- ja päihdepalvelut | Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (vakehyva.fi)

Mielenterveystalo.fi - Tietoa mielenterveydestä ja omahoito-ohjelmia

Tukea ja apua - MIELI ry

Mielenterveyden keskusliitto | MTKL.fi

Kirkon keskusteluapu (Palveleva puhelin, palveleva chat)Linkki avautuu uudessa välilehdessä on sinua varten, joka kaipaat kuuntelijaa. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja kirkon vapaaehtoisia sekä työntekijöitä. Palvelu on saatavilla myös ruotsiksi.

 

Vaikeuksia päihteiden kanssa

Voit olla yhteydessä diakoniatyöntekijään keskusteluavun saamiseksi luottamuksellisesti myös päihteisiin liittyvistä vaikeuksista. Voimme yhdessä miettiä, miten vaikeaa elämäntilannetta voisi helpottaa tai mistä hakea apua tilanteeseesi.

Päihde- ja mielenterveyspalvelut | Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (vakehyva.fi)

Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet - THL

Päihde- ja muut riippuvuudet - Evl.fi

Peluuri auttaa, kun pelaaminen haittaa

Alkoholin käytön riskit - testaa riskisi AUDIT-testillä — paihdelinkki.fi

Päihdeneuvonta: Maksutonta tukea päihteidenkäytön aiheuttamaan huoleen - EHYT ry

Neuvonta — Päihdelinkki (paihdelinkki.fi)

Vertaistukea - Nimettömät alkoholistit (AA)

 

Myös mielenterveys- ja päihdeongelmaisen läheinen voi kaivata apua ja tukea

Elämä mielenterveys- tai päihdeongelmaisen läheisen kanssa voi aiheuttaa monenlaisia ajatuksia, tunteita ja pettymyksiä. Apua saadaksesi ole yhteydessä Vantaa-Keravan hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalveluihin tai seurakunnan diakoniatyöntekijään tai pappiin, niin sinua autetaan ja ohjataan eteenpäin.

Al-Anon -  Vertaistukea alkoholistien läheisille

Päihde- ja mielenterveyspalvelut | Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (vakehyva.fi)

Auringonkukkapelto.

Ota yhteyttä!

Diakoniatyöntekijä Sanni Kirjavainen,

sanni.kirjavainen@evl.fi,

p. 040 689 5898.