kynttilöitä ja takkatuli.

Vuoden 2021 retriitit
Retriittejä muualla
Lisätietoja

”Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää.” Mark. 6: 31

Jeesus antoi opetuslapsille esimerkin vetäytymisestä. Retriitti on irti päästämistä siitä, mikä uuvuttaa, vetäytymistä yhdessä lähelle kolmiyhteistä Jumala ja luontoa.

Retriitti – lepoa ja hiljaisuutta arkeen

Retriitissä vetäydytään hiljaisuuteen ja lepoon. Retriitti on irti päästämistä arjen vaatimuksista, kiireestä ja melusta. Retriitissä sitoudutaan yhdessä olemaan puhumatta ja tehdään tilaa sille, mikä on oleellista ja merkityksellistä omassa elämässä.

Sana "retriitti" tulee englannin kielen sanasta "retreat", joka merkitsee vetäytymistä erilleen, takaisin. Retriitti on mahdollisuus levähtää, kuunnella itseään ja avautua rauhassa Jumalan sanan puhuttelulle.

Retriitin ohjelma juontaa juurensa luostariperinteeseen. Runkona ovat päivän rukoushetket. Lisäksi ohjelmaan kuuluu virikepuhe ja ehtoollisen viettäminen. Ohjelma jättää tilaa ulkoilulle, nukkumiselle, lukemiselle, saunomiselle ja kiireettömille aterioille kauniisti katetussa ruokapöydässä.

Yksinolo ja hiljaisuus voivat nostaa mieleen asioita, joista tulee tarve puhua. Viikonlopun aikana on mahdollista käydä kahdenkeskinen keskustelu retriitinohjaajan kanssa. Keskusteluajat ovat lyhyitä, mutta lyhytkin keskustelu auttaa jatkamaan hiljaista matkaa.

Keravan seurakunta järjestää viikonlopun hiljaisuuden retriittien lisäksi yhden yön yli kestävän äitien retriitin, arkiretriittejä ja hiljaisuuden päiviä. Kaikkia retriittejä ohjaavat Hiljaisuuden Ystävät ry:n retriitinohjaajakoulutuksen käyneet työntekijät ja seurakuntalaiset.

Retriittien hinta

Viikonlopun kestävän hiljaisuuden retriitin hinta on keravalaisille 90€ ja ulkopaikkakuntalaisille 110€.
Yhden yön yli kestävän hiljaisuuden retriitin hinta on keravalaisille 40€ ja ulkopaikkakuntalaisille 50€.
Hinta sisältää kuljetuksen, majoituksen ja täysihoidon omilla liinavaatteilla.

Ilmoittautuminen on sitova. Perua voi ilman kustannuksia viimeistään kaksi viikkoa ennen retriitin alkua. Myöhemmin peruutetuista varauksista veloitetaan 50% osallistumismaksusta. Peruuttamattomasta varauksesta veloitetaan täysi maksu. Sairaustapauksissa koko maksu palautetaan tai maksua ei peritä.

Arkiretriitit ja hiljaisuuden päivät ovat maksuttomia.

Ilmoittautumisessa etusijalla ovat keravalaiset ja ensikertalaiset.

Retriittien pitopaikka

Keravan seurakunnan viikonlopun kestävät hiljaisuuden retriitit järjestetään seurakunnan omassa leirikeskuksessa Nuottakodossa.

Jokaiselle on varattu oma huone. Huoneiden lukumäärän mukaisesti retriitin osallistujamäärä on enintään 14 henkilöä. WC- ja suihkutilat ovat kahdella käytävällä majoitustilan keskellä. Huoneista on näkymä joko järvelle tai kauniiseen kallioiseen metsään.

Nuottakoto sijaitsee Nuuksion luonnonsuojelualueen vieressä. Poikkipuoliainenjärven rantamaisemat ja vaihtelet maastot suovat lepoa ja virkistystä niin sielulle kuin ruumiille. Tutustu tarkemmin Nuottakotoon tästä linkistä.

Vuoden 2021 retriitit

Huomaathan, että COVID-19 tilanne saattaa aiheuttaa muutoksia suunniteltuun toimintaan!

•    2.3. – 13.4.2021 ti klo 17.00 – 18.30 Teams-ryhmä
Ignatiaaninen paastoretriitti

6 viikon paastomatkan voit kulkea itsenäisesti materiaalin avulla tai yhdessä muiden kanssa Teams-ryhmässä. Tarkemmat tiedot saat ilmoittautumisen yhteydessä.
Ilmoittautuminen viimeistään 21.2.2021 asta.koponen@evl.fi / 0400 378 042

•    4. – 5.9.2021
Äitien retriitti
Ilmoittautuminen 6.– 20.8.2021

•    5. – 7.11.2021
Yhteisellä matkalla Jumalan maailmassa - Pyhänpäivän viikonlopun hiljaisuuden retriitti
Ilmoittautuminen 27.9. – 14.10.2021 kirkkoherranvirastoon p. 040 687 7840 tai 0400 378 087

Ohjaajat: Samuli Koivuranta ja Arja Roikonen

Lisätietoja antaa Samuli Koivuranta, samuli.koivuranta@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä tai p. 0400 378 041

Retriittejä muualla

Hiljaisuuden Ystävät ry on valtakunnallinen yhdistys, joka edistää ja tekee tunnetuksi hiljaisuuden retriittejä. Heidän verkkosivuiltaan löydät tietoa Suomessa pidettävistä hiljaisuuden retriiteistä.

Lisätietoja

Asta Koponen, pappi, asta.koponen@evl.fi, 0400 378 042