Uutislistaukseen

Keravan kirkon upeat urut täyttävät 30 vuotta: tervetuloa juhlakonserttiin ja urkujen esittelyyn

Janne Kaksonen, Katariina Kopsa ja Heli Kaasalainen kirkon edessä.

Keravan seurakunnan kanttorit Janne Kaksonen, Katariina Kopsa ja Heli Kaasalainen

Keravan kirkon urut on hankittu kirkon peruskorjauksen yhteydessä vuonna 1993. Tänä vuonna 30 vuotta täyttävät urut on rakentanut Orgelbau (urkurakentamo) H.O.Paschen Kielistä, Saksasta. Yhdeksään metriin kohoavat näyttävät saarnipuiset urut ovat Keravan seurakunnan kanttorien mukaan yhdet Suomen parhaista. 

Keravan kirkon urut.

Mutta mikä Keravan kirkon uruissa on niin erityistä ja hienoa?
Annetaan asiantuntijoiden eli kanttoreidemme vastata.

Kanttori Katariina Kopsa kertoo:
” Keravan kirkon urut on suuri ilonaihe työssäni, niin arjessa kuin juhlassa. On todella erityislaatuista, että saan työajallani harjoitella noin upealla soittimella. Ja aivan yhtä erityistä on se, että saan palvella seurakuntalaisia soittamalla tuota kaunissointista instrumenttia. Muusikkona iloitsen soittimen monipuolisuudesta, sillä siitä saa esiin todella hiljaisia, kauniita ja herkkiä sävyjä, mutta tarvittaessa myös dramaattisia ja mahtipontisia sävyjä. Olemme joskus todenneet, että Keravan kirkon uruissa ei ehkä ole olemassa rumasti soivia pillejä ja se on harvinaista se. Soitin taipuu monenlaiseen musiikkiin, sillä voi soittaa barokkia, romanttista musiikkia ja miksei rytmimusiikkiakin. Sen kuin soittaa vain ja hyvältä kuulostaa!”

”Keravan kirkon urut on paitsi hyvät konserttiurut, myös erinomainen säestyssoitin, koska siitä löytyy paljon laulua tukevia pehmeitä sävyjä. Ja ehkäpä siksi keravalaiset laulavat kiitettävän hyvin messuissa ja muissa kirkon tilaisuuksissa. Mikä ilo! Keravan kirkon urut on myös soittoteknisesti mielekäs soitin, siinä on miellyttävä soittotuntuma ja ergonominen soittoasento. Silläkin asialla on merkitystä, kun soittaa paljon.  Kun tulin kanttoriksi Keravalle noin kolme vuotta sitten, tiedostin varsin hyvin olevani etuoikeutettu, sillä Keravan kirkon urut on yhdet Suomen parhaimmista uruista. Edelleen ajattelen usein, voiko tähän soittimeen koskaan kyllästyä. Ihanaa, että saan soittaa juuri näitä urkuja työkseni!”

Kanttori Heli Kaasalainen kertoo:
”Keravan kirkon uruissa on kaunis, miellyttävän kuuloinen ääni. Uruissa on runsaasti erilaisia rekisteröimisvaihtoehtoja, eli voi etsiä kappaleisiin parhaiten sopivia sointivärejä. Tämä myös helpottaa kevyen musiikin sovittamista uruille. Ihmisethän toivovat nykyään tilaisuuksiin paljon elokuva- tai muuta viihdemusiikkia.”

Kanttori Janne Kaksonen kertoo:
”Keravan kirkon Pachen urkuja on mukava soittaa niiden hyvän, tasaisen tunnokkaan kosketuksen vuoksi. Uruissa on kauniita äänikertoja. Setzer-koneisto mahdollistaa rekisteröintien tallentamisen etukäteen muistiin, jolloin urkuri voi vaihtaa rekistereitä kädellä nappulasta tai jalalla polkimesta itse kesken soiton. Urkujen virittäminen ja huolto on sujuvaa, koska urku on suunniteltu siten, että pilleihin ja koneistoon pääsee hyvin käsiksi. Keravan kirkon urkuja voidaan käyttää monipuolisesti niiden lämpimien äänikertojen rikkaiden vuoksi. Ne toimivat hyvin Jumalanpalveluskäytössä virsien säestämisessä antaen pohjan laulamisen tukemiselle. Soitin on yleisesti tunnettu suomalaisten urkureiden keskuudessa ja monet soittajat tulevat mielellään pitämään Keravalle konsertteja. Aiemmin Lahden urkuviikkojen ollessa voimissaan, Keravan kirkossa pidettiin konsertti, joka sisältyi urkuviikkojen ohjelmaan. Se kertoi urun nauttimasta arvostuksesta. Uruilla on tehty useita hyviä levytyksiä ja soitin sopii hyvin myös nauhoituksissa. Urkujen julkisivu on jalopuusta veistetty, minun mielestäni myös jykevän ja komean näköinen. Laatupeli.”

Kirkon upeisiin urkuihin on mahdollista tutustua 7.12. klo 18 alkaen urkujenrakentaja Helmuth Gripentrogin ja kanttori Katariina Kopsan johdolla, klo 19 alkaa viikkomessu ja messun jälkeen kirkkokahvit. Lue lisää tapahtumasta

Keravan kirkon urkujen juhlakonsertista päästään nauttimaan 10.12. klo 18. Konsertissa esiintyvät Katariina Kopsa, urut, Jenni Ljung, piano, sekä Castor & Pollux -orkesterin soittajia. Vapaa pääsy. Lue lisää tapahtumasta

Lämpimästi tervetuloa!


 

Heli Kaasalainen
Heli Kaasalainen
kanttori
PL 134
04201 Kerava
Janne Kaksonen
Janne Kaksonen
kanttori
PL 134
04201 Kerava
Katariina Kopsa
Katariina Kopsa
kanttori
PL 134
04201 Kerava

Musiikki eri muodoissaan on kulkenut mukana  elämässäni aina. Olen kasvanut lapsesta teiniksi ja nuoresta aikuiseksi sormet pianon ja myöhemmin vielä urkujenkin koskettimilla. Soittaminen on siis hyvin luonnollinen osa identiteettiäni. Työssäni iloitsen erityisesti niistä hetkistä, kun saan musisoida yhdessä toisten kanssa. Olen parhaimmillani urkujen ja pianon ääressä, säestämässä yhteislauluja tai solisteja. Kanttorin työtä tehdessä myös laulamisesta on tullut minulle hyvin tärkeää. Laulan mieluiten pienessä lauluyhtyeessä tai kuorossa, mutta toki myös itse itseäni säestäen. Vapaa-ajallani minulle on tärkeää viettää aikaa ystävieni kanssa, istua hetki kahvikupin äärellä tai etsiä aarteita kirpputoreilta. Asun tällä hetkellä Helsingissä Laajasalossa, jossa luonto on lähellä. Iltaisin tekee hyvää käydä tuulettelemassa päätä metsässä ja meren rannassa, siellä mieli rauhoittuu!

1.12.2023 09.43