Uutislistaukseen

Avulla on merkitystä

Yhteisvastuukeräys on käynnissä. Vuonna 2020 keräystuotolla tuetaan vanhemmuutta Suomessa ja maailman katastrofialueilla. 40 prosenttia Yhteisvastuun tuotosta jää Suomeen ja 60 prosenttia tuotosta ohjataan kansainväliseen apuun Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Tänä vuonna apu keskittyy erityisesti naisten ja äitien koulutukseen ja toimeentulomahdollisuuksien kasvattamiseen.

Risto Tyrväinen vieraili syyskuussa 2019 Kirkon Ulkomaanavun yhteyshenkilöiden opintomatkalla Ugandassa. Hän nimesi matkan mittasuhdematkaksi, mikä viittaa mittasuhteiden suuriin eroihin Suomen ja Ugandan välillä. ”Esimerkiksi koulut ovat Ugandassa suuria ja luokassa saattaa olla yli sata oppilasta. Olosuhteet ovat vaatimattomat. Joku luokka saattaa olla puun alla pihalla. Sähköä tai vettä ei ole, minkä takia kouluruokailunkin järjestäminen on mahdotonta. Etäisyydet ovat valtavat ja koululainen saattaa joutua kävelemään kymmenen kilometrin koulumatkan mennen tullen”, Tyrväinen kuvaa. 

”Vierailimme muun muassa ammattikoulussa, jossa voi opiskella ompelijan, kampaajan, sandaalintekijän, rakentajan ja puusepän linjalla. Nuorilla äideillä oli lapsi tai lapset mukanaan koulussa. Oli hienoa nähdä, miten he saivat itselleen ja vauvalleen opetusta ja toivoa. Päällimmäisenä matkalta jäikin mieleen toivo ja toimeliaisuus.”     
Tyrväiseen teki vaikutuksen myös naisten yrittäjyyttä tukevan Naisten Pankin toiminta. 

Risto Tyrväinen tiivisti, että matka oli vaikuttava kokemus. ”Matkalla nähty vakuutti minut siitä, että työ Suomessa ei ole turhaa, vaan voimme auttaa.” 

Kirkon Ulkomaanavun yhteyshenkilöiden opintomatkalla oli mukana osallistujia eri hiippakunnista ja Kirkon Ulkomaanavusta.  Risto Tyrväinen osallistui Espoon hiippakunnan edustajana Kirkon Ulkomaanavun yhteyshenkilöiden matkalle.

seisomassa naisia, joilla käsissään lappuja, joissa kirjaimia.

Koulutus rakentaa toivoa.

Risto Tyrväisen ottamia kuvia matkalta

10.2.2020 14.30