Uutislistaukseen

Onnellisuusprofessori Ojanen: Yhteinen onni on paras onni

Markku_Ojanen_L.jpg

Onnellisuusprofessori. Sillä tittelillä psykologian emeritusprofessori Markku Ojasta usein kutsutaan. Eikä turhaan: Tampereen yliopistossa pitkään professorina ja psykologian laitoksen johtajana vaikuttaneen Ojasen keskeisiä tutkimusalueita ovat olleet terveyspsykologia, hyvinvointi sekä positiivinen psykologia eli lyhyesti sanottuna onnellisuus. Näistä aiheista hän on kirjoittanut ja luennoinut laajasti ja kansantajuisesti. Ojanen vierailee luennoimassa onnellisuudesta Keravan seurakunnan Senioritiistaissa 29. maaliskuuta. 

- Onnellisuus on teema, joka lähes päivittäin kiehtoo minua. Siihen liittyy niin paljon filosofisia, biologisia, psykologisia ja kulttuuriin liittyviä asioita, että kiinnostus ei pääse herpaantumaan, Ojanen kertoo. 


- Onnellisuus ei ole sitä, että olisi aina täydellisen onnellinen, vaan kysymys on enemmänkin siitä, että kokonaisuutena elämä on enemmän plussan kuin miinuksen puolella. Onnelliseksi itsensä kokevilla ihmisillä voi olla esimerkiksi sairauksia tai muita vaikeita asioita, sillä niistähän kukaan ei ole vapaa. 

Onnellisuuteen voi myös vaikuttaa ja sitä voi harjoitella. Parhaiten onnellisuutta – omaa ja yhteistä – lisäävät yhdessä jakaminen ja pienet teot.

- Yhteisten asioiden muisteleminen kohottaa mielialaa. Voitto ja menestyskään eivät tunnu oikein miltään, jos kukaan ei niistä tiedä. Hyvien ystävien seurassa koemme aitoa iloa. Auttamisen yhteydessä yhteinen onni on usein parhaimmillaan, Ojanen antaa esimerkkejä.

- Onnen hetkiä voi syntyä aivan yksinkin, kun havahtuu huomaamaan, miten paljon kiitollisuuden aiheita itsellä on.

Jos hakee kunnon onnellisuuspiikkiä, neuvoo Ojanen heittäytymään hauskanpitoon lasten kanssa.

- Lasten kanssa hulluttelua ei voita mikään. Kaipaan niitä aikoja, kun siihen oli päivittäin mahdollisuus. Lapsenmielisyys pitää onnellisena.

 

Senioritiistai Keravan seurakuntakeskuksessa (Papintie 6) tiistaina 29.3. klo 13. Lounasmahdollisuus klo 12 alkaen hintaan 7 €. Tilaisuus on maksuton, seurakunta tarjoaa pullakahvit.

21.3.2016 14.56