Katupappila täyttää vuosia

29.3.2016 10.37

Katupappila_L.jpg

Kun Keravan seurakunnan tilaa reilu viisi vuotta sitten suunniteltiin keskustaan Kauppakaarelle, ajatuksena oli luoda seurakunnan yhteinen olohuone. Tila, johon voisi piipahtaa kahvikupilliselle, lukea päivän lehdet ja kohdata muita keravalaisia. Katupappilan ovet avattiin ensimmäisen kerran 1.4.2011 ja viiden toimintavuoden aikana tuo tavoite on täyttynyt. Katupappila on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10–14 ja päivän aikana kahvikupilliselle Katupappilan pöytään istahtaa keskimäärin 35–60 henkeä. Iltapäivisin on lisäksi avoimia ovia kouluikäisille ja nuorille sekä iltaisin ja viikonloppuisin keskusteluryhmiä, teologisia iltapäiviä, somekoulutusta ja muuta toimintaa aikuisille.

Vaikka Katupappilassa voi tavata päivystävän papin tai diakoniatyöntekijän, vapaaehtoiset ovat olleet alusta asti tärkeimmässä roolissa Katupappilan toiminnassa. Ilman vapaaehtoisia kahvila ei voisi olla auki tässä laajuudessa. Kaija Kaukoranta on ollut vapaaehtoisena Katupappilan alusta asti, Leena Turunen vuodesta 2012. Turunen toimii vapaaehtoisena noin kaksi kertaa viikossa, Kaukoranta pari kertaa kuukaudessa.

– Vapaaehtoisten ringissä on mukana 30 henkeä, joista noin 15 on mukana aktiivisesti. Mukaan mahtuisi lisääkin, Kaukoranta ja Turunen kertovat.

– Vapaaehtoiset saavat koulutusta ja halutessaan työnohjausta. Mutta ihan tavalliset ihmiset tavallisin taidoin riittävät. Tärkeintä on halu kohdata ja kuunnella. Katupappila antaa sisältöä ja rytmiä elämään paitsi kävijöilleen, myös meille vapaaehtoisille.

Ihmiset ovat löytäneet Katupappilan hyvin.

– Jatkuvasti meille tulee satunnaisia kulkijoita ja uusia kävijöitä. Usein käy Keravalle tai Suomeen vasta muuttaneita. Iltapäivisin ilonamme on koululaisia. Joku käy joka päivä, osa harvakseltaan.

Satunnainen kulkija oli myös Helinä Jylhä.

– Kävelin tänne aikoinaan sattumalta sisään ja jäin. Minulle tämä on voimapaikka. Voin vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Jokaisesta hartaudesta saan jotain, yhtään tyhjää aamuhartautta en ole täällä vielä kuullut. Lapsuudenuskosta nousevat käsitykset saavat vahvistusta tai tulevat haastetuksi.

– Minusta tämä on Keravan seurakunnalta henkisesti ja hengellisesti hyvä sijoitus, Jylhä toteaa.

Samaa mieltä on Kalevi Terho.

– Täältä saa energiaa päivään ja viikkoon. Väkeä käy eri kristillisistä seurakunnista ja ryhmistä ja toki myös muita kuin uskovia. Juttua riittää kaikesta maan ja taivaan välillä, ja vaikka uskon asioistakin juteltaisiin, yritetään ymmärtää ja kuunnella myös toisin ajattelevia.
– Ovi on auki ja kynnys matalalla, jos sitä lie onkaan, tiivistää Katupappilan joukko.

Katupappilan 5-vuotisjuhlat perjantaina 1. huhtikuuta klo 10–14 osoitteessa Kauppakaari 13, Kerava. Kirkkoherra Ari Autio pitää hartauden klo 10.15, rovasti Eeva Airila kertoo Katupappilan vaiheista, musiikkia, täytekakkua (120 ensimmäiselle) ja ilmapalloja jaossa.

Kuvassa: Ajankohtaiset aiheet ja Keravan asiat puhuttavat Katupappilassa. Pastori Samuli Koivuranta, Pirjo Marin, Leena Turunen, Kaija Kaukoranta, Helinä Jylhä, Kimmo Uhrman ja Kalevi Terho Keski-Uusimaan äärellä.