Uutislistaukseen

Nuorten vaikuttajaryhmään kuuluvat Joel Theis (alarivi vas.), Jani Tammi, Helmi Westergren, Jenna Nieminen ... Nuorten vaikuttajaryhmään kuuluvat Joel Theis (alarivi vas.), Jani Tammi, Helmi Westergren, Jenna Nieminen (ylärivi toinen vas.), Emma Talvensaari sekä seurakunnan työntekijöiden edustajina Katri Ahonen (ylärivi vas.) ja Emmi Gong (ylärivi oik.)

Nuoret vaikuttavat seurakunnassa 

16.11.2021 08.08

”Nuoret ovat seurakunnan tulevaisuus, joten on tärkeää, että meidän mielipiteitä ja ajatuksia kuullaan myös seurakunnan päättävällä taholla”, sanoo Keravan seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmään kuuluva Helmi Westergren.

Keravan seurakunnassa on vuoden alusta saakka toiminut nuorten vaikuttajaryhmä, jonka tavoitteena on tuoda nuorten ääni kuuluviin seurakunnassa sekä vahvistaa keravalaisten nuorten ja seurakunnan päättäjien välistä vuorovaikutusta. Vaikuttamisen toivotaan opettavan uutta sekä seurakunnalle että nuorille. Vaikuttajaryhmään kuuluvat Jenna Nieminen, 17, Emma Talvensaari, 16, Jani Tammi, 19, Joel Theis, 16, ja Helmi Westergren, 17. Seurakuntaa ryhmässä edustavat johtava nuorisotyönohjaaja Katri Ahonen ja pappi Emmi Gong.
”Syysloman nuortenleiri”, vastaavat nuoret yhdessä, kun pohditaan vaikuttajaryhmän ensimmäisen vuoden toiminnan kohokohtia. Nuoret ovat ideoineet, suunnitelleet ja toteuttaneet leirin ajatuksella nuorilta nuorille. Seurakunnan työntekijät ovat olleet mukana tukemassa ja hoitaneet käytännön asioita, kuten tilojen ja bussien varaukset. Nuorten mukaan leiri myös onnistui hyvin. ”Osallistujia oli paljon ja oli hauskaa”, Joel Theis tiivistää.

Sen lisäksi, että vaikuttajaryhmällä on mahdollisuus osallistua seurakunnan toiminnan suunnitteluun, sen tehtävänä on myös vaikuttaa seurakunnan päätöksentekoon. Vuoden aikana ryhmässä on muun muassa käsitelty kirkkoneuvoston esityslistoja. Erityisen kiinnostavina asioina nuoret mainitsevat nuorisotyötä lähellä olevat asiat, kuten Nuottakodon leirikeskukseen liittyvät asiat ja koululaisstipendit. Myös seurakunnan uudistuva visuaalinen ilme herätti paljon ajatuksia. ”Lisäksi olemme pohtineet korona-ajan vaikutuksia nuorisotyöhön ja nuorten toiveita toiminnalle. Esimerkiksi Instagramin livelähetyksiin toivottiin enemmän toiminnallisuutta ja sitä myös lisäsimme”, kertoo Emmi Gong. 

Vaikuttajaryhmä kävi toimikautensa alussa kirkkoneuvostossa esittäytymässä. Nuoret kertovat ilahtuneensa siellä saamastaan lämpimästä vastaanotosta. ”Kaikki olivat kiinnostuneita ja ottivat hyvin vastaan ja tuli hyvää palautetta siitä, että nuoret antavat oman panoksensa asioiden käsittelyyn.” Ryhmän kahdella jäsenellä, Jenna Niemisellä ja Helmi Westergrenillä, on läsnä- ja puheoikeus neuvoston kokouksissa. He sanovat, että etukäteen kokouksiin osallistuminen tuntui jännittävältä, koska kaikki muut ovat aikuisia, mutta kun on päässyt mukaan, on ollut mukavaa. 
”Toivon, että nuorille on kirkastunut käsitys siitä, miten asioihin voi vaikuttaa ja millaisia asioita seurakunnan hallinnossa käsitellään. Ryhmässämme on erilaisia ja toisiaan täydentäviä, fiksuja ja vastuuntuntoisia jäseniä, jotka uskaltavat sanoa oman mielipiteensä ja kysyä, jos joku on epäselvää. He uskaltavat myös rehellisesti sanoa, jos johonkin asiaan ei ole mielipidettä tai jos ryhmällämme ei ole tarpeeksi tietoa asiasta, jotta voisimme ottaa siihen kantaa. Ajattelen, että monesti myös meille aikuisille olisi tärkeää osata huomata, milloin jossain asiassa tarvitsemme enemmän tietoa ja asiantuntijoiden näkökulmia ”, sanoo Emmi Gong.  

Nuoret kertovat, että ryhmässä on ollut hauskaa ja opettavaista. ”Vaikuttajaryhmän ensimmäinen toimintavuosi on ollut onnistunut! Alussa oli hieman hakemista, kun konsepti oli uusi kaikille, mutta pikkuhiljaa on alkanut muodostua raameja toiminnalle, olemme oikeasti päässeet hommaan sisälle ja olemme oppineet uusia asioita esimerkiksi seurakunnan hallinnosta ja vaikuttamisesta”, kertoo Helmi Westergren.  

Keravan seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmä aloitti kirkkoneuvoston päätöksellä toimintansa vuoden 2021 alussa. Taustalla on kirkolliskokouksen vuonna 2019 tekemä päätös, jonka mukaan seurakuntien tulee nuorten vaikuttajaryhmän avulla huolehtia nuorten kuulemisen ja osallisuuden toteutumisesta. Ensimmäinen ryhmä koottiin koronavirustilanteen takia kutsuperiaatteella, mutta ensi vuoden alussa aloittava seuraava vaikuttajaryhmä valitaan vaalilla, joka järjestetään nuorten yhteisessä tilaisuudessa Pappilan perjantaissa 10.12. Wanhassa pappilassa (Hakalantie 1). Ehdolle voi asettua, jos on 13-29-vuotias konfirmoitu seurakunnan jäsen ja kiinnostuksesta voi ilmoittaa Keravan seurakuntaan Emmi Gongille (emmi.gong@evl.fi) tai Katri Ahoselle (katri.ahonen@evl.fi). 

 

Kirjoitus on julkaisu Keski-Uusimaa Viikko-lehdessä 6.-7.11.2021.