Uutislistaukseen

Keravalla käynnistyy Walk in –terapia nuorille

kuvassa Katupappilan ikkuna, jossa näkyy teksti Olohuone sekä näytöllä walk in -terapian mainos.

Walk in –terapiaa järjestetään aivan Keravan keskustassa Kauppakaarella Katupappilan Olohuoneessa. 

”Nuorten yksinäisyys ja mielenterveyden ongelmat ovat korona-aikana lisääntyneet ja samalla avun saaminen vaikeutunut”, kertoo erityisnuorisotyönohjaaja Airi Laurila Keravan seurakunnasta. ”Osalle nuorista on kokemukseni mukaan ollut helpottavaa, kun sosiaalisia tilanteita on vähemmän ja esimerkiksi kouluun on voinut olla helpompi keskittyä kotona. Sitten on paljon nuoria, joille vaikutukset ovat ihan päinvastaisia. Nuoruuteen kuuluu itsenäistyminen ja eriytyminen kotoa ja vanhemmista ja vastaavasti silloin kaverit ja omat jutut nousevat tärkeiksi. Korona-aika on vähentänyt aiemmin luonnollisia sosiaalisia kontakteja ja tekemisen mahdollisuuksia sekä tuonut arkeen runsaasti lisää jatkuvaa epävarmuutta.”

Seurakunnassa nuorten tarve keskustella aikuisen kanssa on näkynyt esimerkiksi rippikouluissa, nuorisotyössä sekä Palveluoperaatio Saappaan toiminnassa. Saappaan aikuiset kohtaavat ja kuuntelevat nuoria kaupungilla viikonloppuiltaisin ja muina ajankohtina, jolloin nuoret kokoontuvat. 

Yhtenä vastauksena nuorten korona-aikana kasvaneeseen hätään Keravan seurakunnan Katupappilassa Kauppakaarella käynnistyy helmikuussa 16–30-vuotiaille suunnattu maksuton Walk in –terapia, johon voi saapua ilman ajanvarausta. Tavoitteena on tarjota tukea mielen hyvinvoinnin tueksi ja osaltaan vastata nuorten mielenterveyden tukipalveluiden saatavuuden haasteisiin. 

 ”Walk in -terapia on kertaluonteista matalan kynnyksen terapia-apua, ei siis tarvita lähetteitä, ei diagnooseja, eikä sen pohtimista, millä usein hintavan terapiakerran maksaa. Matala kynnys tarkoittaa, että Walk in -terapiaan tuloon syyksi riittää oma kokemus, että jostakin asiasta voisi olla hyvä jutella jonkun kanssa. Ja yhtä lailla myös läheiset voivat tukea ja ohjata nuorta hakeutumaan Walk in -terapiaan. Jo yhden kerran keskustelu voi riittää ja tarvittaessa terapeutit osaavat myös ohjata eteenpäin”, Airi Laurila valottaa palvelun sisältöä.  

Walk in -terapiassa voi puhua mistä tahansa mieltä askarruttavasta asiasta halutessaan nimettömästi. Terapeutin kanssa voi käsitellä esimerkiksi kaveri- tai perhesuhteita, omaa identiteettiä, tulevaisuutta, elämänhallintaa, jaksamista sekä ahdistusta tai muita mielenterveyden pulmia. Terapeutit ovat ammattilaisia eli ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa sekä pari- ja perheterapiaa opiskelevia aikuisia ja tapaamiseen varataan aikaa tunti. Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa painottuu nuorten omien vahvuuksien löytäminen.  

Airi Laurila toivoo, että mahdollisuus matalan kynnyksen tukeen tavoittaisi nuoria ja nuoria aikuisia laajasti. ”On tärkeä, ettei kukaan jäisi yksin huolien kanssa”. 


Idea kirkon Walk in –terapian kehittämiseen syntyi, kun Kirkkohallituksen kasvatuksen asiantuntija Mikko Mäkelä kuuli, että vastaavasta menetelmästä on saatu hyviä kokemuksia Kanadassa. Suomessa kirkon Walk in –terapia alkoi ensimmäisenä viime vuonna Tampereen Vanhalla kirkolla ja käynnistyy tänä vuonna Helsingissä ja Keravalla. Keravalla Walk in –terapiaan on mahdollisuus tulla 3.2. alkaen kevään ajan torstaisin klo 14–18 Katupappilaan (Kauppakaari 8). 
 

Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaa Viikko -lehdessä 26.1.2022.

2022-01-27 11:16:00.0